Surinaamse Zuurkooltaart – Zoutvlees

 

Surinaamse Zuurkooltaart - Zoutvlees

Bij dit recept is het even anders denken. In Suriname is zuurkool een maaltijd wat van oudsher gegeten word met aardappel, zoutvlees, kruiden met daarnaast rijst. Nu zag ik een Hollandse zuurkooltaart recept en dacht als ik dit nu eens op de Surinaamse manier maak, te lekker en te leuk!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Trefwoord: aardappel, madame jeanette, oude kaas, zoutvlees, zuurkool
Yield: 4 personen

Materials

  • 1 rol Vers Quiche -Taartdeeg Tante Fanny
  • 500 gram Zuurkool
  • 250 gram Zoutvlees
  • 3 stuks Aardappels Geschild
  • 1 stuk Ui
  • 2 teentjes Knoflook
  • 4 takjes Selderij
  • 1 Madame Jeanette
  • ½ blokje Bouillonblokje Maggi
  • 70 gram Tomatenpuree
  • 1 theelepel Rietsuiker
  • 4 korrels Piment
  • 2 blaadjes Laurier
  • 60 gram Oude Kaas geraspt
  • 4 stuks Eieren medium
  • 100 ml Crème fraîche
  • 2 eetlepels Paneermeel
  • Peper naar eigen smaak toevoegen
  • Zout naar eigen smaak toevoegen

Instructies

  • Verwarm de oven voor 200 graden.
  • Was het zoutvlees goed en doe het in een pan met ruim wat water.
  • Kook het zoutvlees op voor 30 minuten.
  • Kook in een andere pan het zuurkool op voor 20 minuutjes met de pimentkorrels, laurierbladeren en Mme Jeanette.
  • Snij de ui en knoflookteentjes fijn.
  • Bak 2/3 van de uien en knoflook aan en voeg hier opgekookte zuurkool aan toe met een half blikje tomatenpuree en suiker.
  • Snij de selderij fijn en bak dit samen met de zuurkool op. Proef of de smaak van de zuurkool goed gekruid is.
  • Snij de zoutvlees in kleine stukjes en doe ze in de nutribullet met de rest van de tomatenpuree en rest van de uien, 1/3 (pittig) of 1/4(minder pittig) van een fijn gesneden Madame Jeanette en een scheut water.
  • Pureer alles tot een fijne vlees-tomatenmousse.
  • Snij met een mandoline de aardappels in plakken. Doe deze in een ovenschaal met wat zonnebloemolie en zout
  • Bak de aardappels 15 minuutjes in de oven tot ze beetgaar zijn.
  • Klop de eieren met crème fraîche en kaas los. Kruid ze met wat peper en zout.
  • Bekleed de taartvorm met de verse taartdeeg. Strooi daar paneermeel over.
  • Schik de aardappel plakjes op de bodem van het deeg.
  • Nu mag de helft van de laag gebakken zuurkool erover.
  • De volgende laag is de vlees-mousse laag. Die we afsluiten met de laatste deel van de gebakken zuurkool.
  • Als allerlaatste mag het ei-crème fraîche-kaas mengsel erover.
  • Bak de taart in 30 minuten af in de oven. Prik aan het einde van de baktijd met een prikker of de taart gaar is.
  • Haal nu de taartvorm ring eraf en bak de taart nog 10 minuten op 180 graden zodat de bodem ook krokant wordt.
  • Laat de taart kort afkoelen en snijden maar.