Gebakje van Banketbakkersroom Roodfruit & Peer

 

Gebakje banketbakkersroom met rood fruit & gekarameliseerde peer

Een gebakje met een bodem van havermout, dadel en kardemom. Je zou denken dat is vast en zeker een gezond gebakje. Helaas niet gezond maar wel lekker door die smeuïge banketbakkersroom en de lekkere karamel-peer. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de bodem van het gebakje een andere vulling te geven zoals opgeklopte eiwit- vanille kwark en rood fruit(ook lekker). Ik koos voor banketbakkersroom want dat is toch wel één van mijn favorieten.
Gang Zoetigheden
Porties 4

Ingrediënten
  

  • Ingrediënten voor 4 stuks gebaksbodems
  • 80 gram Havermout fijn gemalen
  • 50 gram Dadels pitloos
  • 40 gram Roomboter Kokosolie
  • 4 theelepel Kardemompoeder
  • Ingrediënten voor banketbakkersroom
  • 35 gram Suiker
  • 8 gram Vanillesuiker
  • 3 stuks Eierdooiers
  • 35 gram Bloem
  • 350 ml Halfvolle melk
  • handje Frambozen & Blauwe bes
  • 1 stuk Peer *gekarameliseerd
  • Ingrediënten gekarameliseerde peer
  • ½ stuk Peer
  • 15 gram Roomboter
  • 15 gram Suiker
  • ½ eetlepel Honing

Instructies
 

  • Instructie voor de bodems
  • Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed de bodem van een 4 springvormpjes met nat bakpapier.
  • Week de dadels 15 minuten in heet water en laat deze vervolgens goed uitlekken.
  • Smelt de Roomboter of kokosolie in een steelpan
  • Mix alle droge ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine fijn.
  • Meng nu de boter en de fijngemalen ingrediënten bij elkaar.
  • Verdeel het mengsel in de 4 springvormpjes en druk stevig aan met je natte handen(dit werkt het makkelijkste).
  • Bak hem in 10 minuten af en zet ze apart.
  • Instructie voor de banketbakkersroom
  • Meng suiker, vanillesuiker en de eidooiers in een kom door elkaar. Voeg ook de bloem toe en roer door tot die helemaal is opgenomen.
  • In een steelpannetje verhit je de melk, zodra het goed begint te koken draai je de temperatuur op de laagste stand.
  • Voeg een beetje melk toe aan het eimengsel en roer door met een garde tot de melk helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de melk dan ook in delen toe en roer tot het een egaal mengsel is. Breng te temperatuur tot de middelstand.


  • Blijf nu met je garde zolang mogelijk roeren(lamme arm effect). Vergeet niet de bodem van de pan mee te nemen. De room is goed als het de dikte van een dikke vla heeft.
  • Giet de room in een schone schaal en dek deze af met folie. Druk de folie aan op de room, zo voorkom je dat er een velletje vormt op de banketbakkersroom.
  • Laat het afkoelen en zet dan in de koelkast om helemaal af te koelen. De room dikt dan ook nog verder in.
  • Instructie voor de gekarameliseerde peer
  • Verwarm alle ingrediënten in een pan. Laat alles op middelmatige temperatuur karamelliseren.
  • Opmaak
    Spuit met een spuitzak de banketbakkersroom in het vormpje.
    Verdeel het fruit over de banketbakkersroom. In het midden mag je een stukje peer doen.
    Glaceer het gebakje af met de karamel van je peer.
Trefwoord blauwe bes, dadels, frambozen, havermout, kardemom