Spaanse soep van Gele Bieten, Knolselderij en een Kaaskoekje

 

Spaanse soep van Gele Bieten, Knolselderij en een Kaaskoekje

Het recept van deze soep kwam puur tot stand door te gaan experimenteren met de twee groentesoorten gele biet en knolselderij. Door de prachtige kleur van de gele biet wat mij deed denken aan de zonnige oorden in Spanje was ik snel tot de conclusie dat deze soep een Spaans tintje moest hebben. De sinaasappel, saffraan en sherry wat ik er aan toegevoegd heb maken deze soep helemaal af.
Gang Soep
Keuken Spaans

Ingrediënten
  

  • 4 stuks Gele bieten
  • 1 Knolselderij medium
  • 2 stuks Uien
  • 2 teentjes Knoflook
  • 3 takjes Tijm blaadjes fijngehakt + extra takjes voor garnering
  • 4 strengen Saffraan +1 eetlepel water
  • 1 Sinaasappel Zest
  • 2 blokjes Groentebouillon
  • 500 ml Water +500 ml extra
  • 100 gram Manchego kaas
  • ½ Boterham geroosterd
  • scheutje Sherry
  • Olijfolie
  • Knoflookpeper naar eigen smaak
  • Zout naar eigen smaak

Instructies
 

  • Schil de bietjes en knolselderij en snij deze in blokjes.
  • Snij de ui fijn en pers de knoflook uit in een knoflookpers.
  • Bak op middel/hoog vuur in een kleine pan de knolselderij, ui en knoflook aan in de olijfolie.
  • Kruid de ingrediënten in de pan met knoflookpeper en zout naar eigen smaak.
  • Nu mogen de gele bietjes erbij. Roer alles goed door op middelmatig temperatuur.
  • Voeg nu 500 ml water toe aan de pan.
  • Laat alle ingrediënten zacht inkoken met een scheutje sherry(de alcohol zal vervliegen). Prik af en toe met een vork of de ingrediënten zacht worden.
  • Als het zacht is mag er de fijn gehakte tijm en de sinasappel zest erbij. Doorroeren en zet daarna de warmtebron uit.
  • Laat alles afkoelen en pureer de soep.
  • Laat ondertussen de saffraan strengen in warm water oplossen voor 10-15 minuten. Kneus met een lepel de draadjes fijn. Je water wordt steeds geler.
  • Doe de dikke soep terug in een grote soeppan.
  • Nu mag je de soep dunner maken met het gele saffraan water en het resterende water. Schenk stukje bij beetje in de soep totdat je de gewenste dikte (voor jezelf) hebt gekregen. Laat de soep nog trekken 15 minuten trekken.
  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • De manchego kaas, de geritste blaadjes van de tijmtakjes en geroosterde boterham mogen in de nutribullet met een teentje knoflook.
  • Blender dit en leg op een bakplaat bakpapier en met een lepel leg je hoopjes op het papier.
  • Schuif het de oven in en afbakken maar tot de randjes bruin worden(10-12 minuutjes). Af laten koelen en voorzichtig van het bakpapier afhalen.
  • Schenk de soep in een kom en kaasbroodkruim mag er op.
Trefwoord gele biet, knolselderij, manchego kaas, saffraan, sherry, sinaasappel