Hongaarse Kerrie Zuurkool soep

 

Hongaarse Kerrie Zuurkool soep

Zuurkool zal je niet zo snel in de Nederlandse keuken in een soep tegenkomen. In Hongarije maken ze veel gebruik van koolsoorten zodoende dat deze zuurkoolsoep alleen zijn de soepen gevuld met diverse vleessoorten, aardappel en fruitsoorten. Ik heb gekozen om deze soep aan te passen naar een soep waar jezelf vlees aan kan toevoegen(hoeft niet). Wat het veel lichter en eetbaarder maakt in deze periode (Maart) van het jaar. Een lichte fris zoet zure soep maar met een spicy topping.
Gang Soep
Keuken Hongaars
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 350 gram Zuurkool
  • 150 gram Ham reepjes
  • 1 stuk Ui grof gesnipperd
  • 2 tenen Knoflook fijn gehakt
  • 15 gram Roomboter
  • 2 theelepels Kerriepoeder
  • 3 theelepels Kummel =Karwijzaad
  • 2 stuks Laurierblad
  • ½ theelepel Hete paprikapoeder
  • 1 stuk Aardappel blokjes gesneden
  • 2 theelepels Bieslook gedroogd
  • 2 theelepels Worcestersaus
  • stuk Bouillonblokje soort naar eigen keuze
  • 3 stuks Elstar zoete appel
  • 50 gram Crème fraîche optie
  • 2 eetlepels Suiker optie

Instructies
 

  • Verhit een scheutje olie in een soeppan op vrij laag vuur en fruit hierin de ham reepjes met hete paprikapoeder, rode ui en knoflook tot ze kleur en zacht zijn geworden.
  • Spoel de zuurkool 2 x in een kom. Giet het af en kook je zuurkool in een laagje water met laurierblad op voor 20-30 minuten.
  • Schil je aardappel en appel.
  • Na het opkoken bak je de uitgelekte zuurkool op met roomboter, aardappelblokjes, appel, kummel en kerriepoeder goed op. De aardappels moeten goed doorbakken zijn.
  • Dan scheut voor scheut 500 ml water erbij met alvast 1 bouillonblokje en crème fraîche. Laat alles zachtjes pruttelen totdat de aardappelblokjes uit elkaar vallen. Pureer de soep nu in de nutribullet tot zeer fijn. 
  • Vul de pan aan met nog eens 500  ml water. Roer om, deksel op de pan en 30 - 45 minuten héél zachtjes laten prutten. Tot slot de soep afmaken met een scheutje worcestersaus. 
Trefwoord aardappel, aardappelen, creme fraiche, Hongaars, kerrie, zuurkool