Moussaka met een touch

Moussaka met een touch

Griekse moussaka ziet er misschien niet uit maar smaakt zo vreselijk lekker. Dit gerecht MOET je zelf maken en niet in een pakje kopen. Bij dit recept heb ik in de saus een product gebruikt wat ze in Griekenland niet zouden gebruiken. Het was het proberen waard en gelukkig viel het in goede aarde bij het thuisfront.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 6 stuks Aardappel kruimig
  • 2 stuks Aubergine
  • 2 stuk Eieren middelgroot
  • 50 gram ongezouten Roomboter
  • 50 gram Tarwebloem
  • 500 ml Halfvolle melk
  • 2 blaadjes Laurier
  • 1 stuk Ui
  • 2 tenen Knoflook
  • 400 gram Half om half gehakt
  • 2 takjes gedroogde Oregano www.greekgreenmarket.nl
  • 2 theelepel Kaneel
  • 2 theelepel Nootmuskaat
  • 1 blokje Runderbouillon
  • 50 gram Kikkererwten extra toevoeging voor de saus
  • 2 theelepel Rietsuiker
  • ½ theelepel Hete Paprikapoeder of Chiliflakes
  • 425 ml Multi Pulpa tomatensaus AH
  • 4 eetlepel Olijfolie

Instructies
 

  • Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 min.
  • Ondertussen mag de melk al roerend bij de roux. Blijf goed doorroeren!
  • Voeg ½ van de laurierblaadjes, peper en eventueel zout toe en laat 3-5 min. op laag vuur koken. Klop de eieren los. Neem de bechamelsaus van het vuur, verwijder het laurierblaadje en roer het ei er goed door.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.
  • Smelt de rest van de boter in een hapjespan en fruit de knoflook en ui 1 min. Voeg het gehakt, het laurierblaadje, de kaneel en nootmuskaat toe en bak in 5 min. op middelhoog vuur rul.
  • Voeg bij de tomatensaus, kikkererwten, peper, hete paprika poeder, suiker, gedroogde oregano en eventueel zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken zonder deksel op de pan. Roer regelmatig. Pureer de saus.
  • De saus mag je nu toevoegen aan het gehaktmengsel. Laat alles nog even 10 minuten pruttelen. Proef of de smaak voldoende op smaak is. Als je saus goed van smaak is dan is je moussaka geslaagd.
  • Schil ondertussen de aardappelen en snijd in plakken van een ½ cm. Kook in water met eventueel zout in 5 min. beetgaar. Giet af.
  • Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1 cm. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de aubergine in delen goudbruin in ca. 4 min. goudbruin. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de aubergine over de ovenschaal. Leg hierop de aardappel, gehaktsaus en bechamelsaus. Bak in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin.
Trefwoord aardappelen, aubergine, half-om-half gehakt, oregano