Gedroogde Garnaaltjes – Sperziebonen & Kurkuma-rijst
Een snelle makkelijke Surinaams georiënteerde wok maaltijd maak je met onderstaand gerecht met gedroogde garnalen.
Nog nooit gekookt met deze garnalen of een Mme Jeanette?
Tip:
#Gedroogdegarnalen koop je sowieso bij de toko en doe ze een uur voor gebruik in een schaaltje met heet water. Want ze zijn gezouten gedroogd. Hierna zijn ze bak klaar.
Lust je geen garnalen vervang dit dan door kippendij. Minder spannend qua smaken maar net zo lekker!
#MmeJeanette kun je makkelijker raspen als je het in de vriezer hebt gelegd na aankoop.
- 200 gram Gedroogde garnalen
- 400 gram Sperziebonen
- 100 gram Ui
- 2 teentjes Knoflook
- 80 ml Zonnebloemolie (+ 1 eetlepel extra)
- 2 eetlepel Kurkumapoeder
- ½ Madame Jeanette (zonder zaadjes)
- 450 gram Pandanrijst (gekookt)
- Zwarte peper (naar eigen smaak)
- Zout (naar eigen smaak)
- Gedroogde uitjes (decoratie)
-
Kook de rijst volgends de instructies
-
Doe de gedroogde garnaaltjes in een schaal en vul dit met heet water tot ze onderstaan voor 1 uur.
-
Snij de sperziebonen in schuine stukjes.
-
Verhit in tussen de olie in een wok pan op hoog vuur.
-
Bak hierin de knoflook, uien, geraspte halve Mme Jeanette en de sperziebonen
-
Voeg nadat de knoflook/ui mengsel bruingebakken ziet de gedroogde garnaaltjes erbij.
-
Nu kan de kurkuma al wokkend ± 2 min.
-
Voeg de gare rijst en restant snijbietbladeren toe en warm al omscheppend ± 2 min. door.
-
Maak het geheel af met peper en zout.
-
De maaltijd is helemaal af als je wat gedroogde uitjes erover doet.