Moksi Alesi, Komkommer zoetzuur en Mangochutney

“Gemengde rijst”

Moksi alesi een heerlijk Surinaams gerecht wat eigenlijk gewoon betekend “gemengde rijst”
Nu zit er in deze gemengde rijst wat gedroogde peultvruchtjes “djarpesie”. Je kunt hem misschien ook wel kennen als de veldboon. Djarpesie is familie van de tuinboon alleen kleiner er bruin. Mijn moeder was dol op deze peulvrucht. Ik heb een gerecht verzonnen waarbij er een beetje van mezelf(een in Nederland geboren Ingrid) en wat van mijn moeder(een in Suriname geboren Yvonne) zit.
Zij zou zeer zeker op en aanmerkingen hebben op mijn gerecht want het is natuurlijk niet 100% Surinaams.
De laatste tijd merk ik dat ik steeds nieuwsgieriger ben naar de roots en de keuken van mijn moeder.
Ik heb hier nog een hoop te ontdekken maar heb daar veel zin in.

Moksi Alesi, Komkommer zoetzuur en Mangochutney
Moksi Alesi, Komkommer zoetzuur en Mangochutney

Moksi Alesi, Komkommer zoetzuur & Mangochutney

Ingrediënten voor 4 personen
6 stuks kippendij (500 g)
200 g Zoutvlees (toko)
300 g Djarpesi(toko)
225 g Pandan rijst
500 g rode of witte Spitskool
2 Ui
2 verse Tomaat
4 stengels Platte peterselie
5 eetl. Zonnebloemolie
2 Mme Jeanette(gele peper)
200 ml Kokosmelk
Witte peper
Zout
500 ml Water

Instructie
*De djarpesi koken in water tot ze bijna gaar zijn. Af en toe pik je er eentje uit om te kijken of het als zacht is.
*Het zoutvlees wassen en 30 minuten opkoken en fijn snijden. *Je mag nu je kippendij bakken in olie totdat ze lichtbruin zijn.
*De ui en tomaat in stukjes snijden.
*Eerst de ui fruiten en aanbakken hierna de stukjes zoutvlees toevoegen en goed omscheppen. Als laatste de tomaten toevoegen.
*De gekookte djaripesi bij de gebakken ingrediënten doen.
Op smaak afmaken met witte peper. Zout is niet nodig omdat je de zoutige smaak krijgt van je zoutvlees.
*Vergeet niet je rijst eerst te wassen. De gewassen rijst, kokosmelk en water toevoegen aan het mengsel en even omscheppen.
*Hierop kun je de mme Jeanette leggen. Laat de moksi alesi tot de helft van het water op laag vuur inkoken.
*Snij de spitskool grof( ik had prachtige paarse spitskool) en leg dit boven op de rijst met djarpesi en vlees.
*De moksi alesi rustig omscheppen en in maximaal 15 min. gaar koken.
Blijf regelmatig scheppen in de rijst want anders brand het aan.

Komkommer zoetzuur

Ingrediënten
200ml Water
snufje Zout
4el Suiker
250ml (knoflook)Azijn
1 Komkommer
1 rode Ui
4 stuks Radijs
8 Pimentbolletjes
2 Kruidnagels
Instructies
*Breng het water aan de kook met het suiker en zout. Zodra de suiker helemaal is opgenomen, zet je het vuur uit. Schenk de azijn erbij, roer door en laat afkoelen.
*Snijd de komkommer in halve maan stukjes en de rode ui in grove kwart ringen.
*Neem een schaal en meng daarin de komkommer, rode ui, het azijnmengsel, de pimentbolletjes en de kruidnagels. De komkommer en ui moeten helemaal onder het vocht staan.
*Laat je komkommer zoetzuur een aantal uur trekken(een dag van te voren maken is nog lekkerder)
Tip
Het gele hoopje op het bord is mangochutney(recept volgt nog)